Roodvonk

baby huiltRoodvonk is hetzelfde als een ernstige keelontsteking. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, met name de streptokok. Deze bacterie zit in de neus en keel. Het voornaamste kenmerk van roodvonk is rode vlekjes. Die beginnen in de oksels en lenden. Daarna breiden ze uit naar de rest van het lichaam. Naast de uitslag die aanvoelt als schuurpapier zijn er nog andere symptomen. Roodvonk is besmettelijk!

Hoe weet ik dat mijn kind roodvonk heeft?

Naast de uitslag is er de hevige koorts die soms zelfs gepaard gaat met koude rillingen. Het kind heeft uiteraard keelpijn. De amandelen zijn gezwollen en rood. Na de huiduitslag beginnen handen en voeten te vervellen. Dat is de gevaarlijkste periode van besmetting en overdracht naar anderen. Ook heel kenmerkend is de dikke tong. Soms klaagt het kind over hoofdpijn, voelt zich misselijk en kan gaan braken.

Wat kun je zelf doen?

Niet veel behalve de gebruikelijke dingen zoals zorgen voor een goede hygiëne en regelmatig de ramen open zetten. Goede ventilatie en frisse lucht op tijd in de kamer(s) is van groot belang.

Naar de opvang?

Ja, dat kan maar oordeel zelf hoe ziek je kind is.